Monday, November 26, 2007

LIBËR I MESAZHEVE TË SHPRESËS E PAQES PËR ÇAMËRINË

Më bëri përshtypje libri me tregime "Aromë Çamërie" i shkrimtarit Shefki Hysa, në një nga emisionet e Televizionit Shqiptar. Unë e ndjek me interes çdo botim për Çamërinë, sa herë Çamëria kujtohet. Kjo nuk është për të nxitur ndonjë grindje në Ballkan, siç mund të kujtojë dikush, por, si të thuash, për të vënë në vend një ndërgjegje të shqetësuar. Në këtë kuptim thashë se më tërhoqi vëmendjen përmbledhja me tregime "Aromë Çamërie" e këtij autori me origjinë nga Çamëria, libër për të cilin u interesova dhe e shfletova me kujdes e plot kureshtje për mesazhet e shpresës dhe paqes që i përcjell lexuesit.

Me një fjalë do të thosha se libri "Aromë Çamërie" në këtë kah është i nevojshëm, i domosdoshëm, i moralshëm, si çdo botim i arrirë i kësaj natyre, siç janë të shumta arsyet që çamët nuk e harrojnë Çamërinë dhe, merret me mend, kjo është një e drejtë jo vetëm e tyre, por e drejta e të gjithë shqiptarëve. Për më tepër është një detyrë morale, sepse kurrë nuk mund të harrohet një plagë e vuajtur nga mijëra e mijëra njerëz. Kurrë nuk mund të harrohet një shpërngulje, kurrë nuk mund të harrohet vendi ku ke lindur, ku ke shtëpinë. Për këto veçse dëshmohet për t’u çliruar nga makthet, siç dëshmohet në librin "Aromë Çamërie".

Ka ardhur koha që Ballkani të shterohet nga krimet e vjetra dhe një nga këto krime është ajo që ka ndodhur në Çamëri, drama çame. Dhe kështu Ballkani do të përgatisë rrugën drejt emancipimit. Vetëm pas këtij pastrimi Ballkani mund të bëjë pjesë në familjen e emancipuar të popujve evropianë.

Ismail KADARE